7 September 2014 10:00 | Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

HOMILIE



Deel Op

Johan Jozef Bonny

Bishop of Antwerp
 biografie

Broeders en zusters,

In de eucharistie bidden we herhaaldelijk en met aandrang om vrede. Het bijna laatste gebed voor de communie is het ‘Lam Gods’. De derde en laatste keer bidden we: ‘Lam Gods, dat wegneemt de zonden van de wereld, geef ons de vrede. Dona nobis pacem’.   Het ‘Lam Gods’ is Jezus Christus. Hij was en is Gods mensgeworden Woord. Geweldloos en vol barmhartigheid trad Hij mensen tegemoet. Hij riep op tot vergeving en verzoening. Uiteindelijk ging Hij nog een stap verder. Hij nam de zonde en het kwaad van de wereld op zich. Weerloos als een lam werd Hij naar de slachtbank geleid. Hij werd veroordeeld tot het kruis en gaf zijn leven als zoenoffer voor velen. Uit zijn verrijzenis zijn wij allen herboren. Waar eens de boom van het lijden stond, staat nu de boom van het leven. De eerste en de mooiste vrucht aan deze boom, is die van de verzoening en de vrede. Het is de eerste gave waarmee Jezus ons in elke eucharistie tegemoet komt. Het is de eerste gave waarom wij vandaag samen bidden. Zegt Jezus in het Evangelie niet tot zijn leerlingen: 'Wanneer twee van u eensgezind op aarde iets vragen -het moge zijn wat het wil- zullen zij het verkrijgen van mijn Vader die in de hemel is' (Mt. 18, 19) ?

Ons gebed om vrede richten we tot de Heer samen met broeders en zusters van verschillende Kerken en kerkelijke gemeenschappen uit heel de wereld. Vandaag, morgen en overmorgen zijn ze in Antwerpen voor de internationale ontmoeting van ‘Religies en Culturen in Dialoog’ georganiseerd door de Gemeenschap van Sant’Egidio, in samenwerking met het Bisdom Antwerpen en de Stad Antwerpen.  Deze jaarlijkse ontmoeting vindt plaats in de geest van de eerste ontmoeting uit 1986 in Assisi, op uitnodiging van paus Johannes Paulus II.  Naast christenen, zullen ook leiders en vertegenwoordigers van andere wereldgodsdiensten aan onze bijeenkomst deelnemen. We willen in gesprek gaan met elkaar, in een sfeer van broederlijkheid en verzoening. Ook willen we een signaal uitsturen naar onze samenleving en naar de wereldgemeenschap. Als godsdiensten hebben we alles te winnen bij een vreedzame wereld en daar willen we ook toe bijdragen.  In zijn brief aan de Romeinen vat de apostel Paulus zijn boodschap samen in dit ene woord: 'Bemin uw naaste als uzelf.  De liefde berokkent de naaste geen enkel kwaad' (Rom. 13, 9b-10a). Onze ontmoeting staat in het teken van deze hoop en dat engagement.

Deze internationale bijeenkomst gaat door in Antwerpen, juist 100 jaar nadat onze regio en onze stad werden geteisterd door de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog. Veel soldaten sneuvelden en nog veel meer burgers verlieten de Stad, in lange kolommen van ellende en onzekerheid. Een paar dagen later begon de moordende strijd die vier jaren zou duren, in een lang front van de IJzer tot de Somme. In deze dagen herdenken we met piëteit alle slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Maar niet alleen hen.  We weten ons verbonden met al wie vandaag het slachtoffer zijn van oorlog en geweld, langs zoveel fronten verspreid over heel de wereld. Met hen en met allen die verlangen naar vrede bidden wij: ‘Lam Gods, dat wegneemt de zonden van de wereld, geef ons de vrede. Dona nobis pacem’.

Amen.