news

Pobles i religions units per la pau: el papa Francesc, el president d'Itàlia i els líders religiosos plegats al Campidoglio. Crida als responsables dels estats

20 Octubre 2020 - ROMA, ITÀLIA

#peaceispossible

Comparteix-Ho

L'espai central de la plaça del Campidoglio, que Miquel Àngel va dissenyar amb una estrella de 12 puntes, s'ha organitzat per conciliar dues necessitats aparentment contradictòries: la prudència de la distància social deguda a la situació d'emergència sanitària, i el sentiment, aquí majoritari, que tendeix "a la fraternitat i a l'amistat social" que ha motivat l'encíclica Germans tots. Aquesta 34 Trobada Internacional impulsada per la Comunitat de Sant’Egidio fa de Roma la capital de la pau. És un acte "reduït a la seva forma essencial", com ha destacat Andrea Riccardi, tot i que no per això és menys evocador. Al contrari, és ric en continguts que recorden la realitat dramàtica que està vivint la humanitat quan, a més de la guerra, que és "mare de totes les pobreses", es produeix una terrible pandèmia que empobreix poblacions senceres i mina la societat. "La lliçó de la recent pandèmia –ha dit el papa Francesc– si volem ser honestos, és la consciència de ser una comunitat mundial que navega en una mateixa barca, on el mal d'un perjudica tothom. Recordem que ningú se salva sol, que només és possible salvar-se junts".

Davant de la temptació de tancar-se en un mateix, Riccardi proposa la convicció que "no ens salvem sols, d'esquena als altres o contra els altres. Això és vàlid per a Europa i per a tots els continents". Així doncs, el tema de la jornada –"Ningú se salva sol. Pau i fraternitat"– conjuga els dos elements que són l'espina dorsal d'un camí que pot fer que la humanitat surti del túnel de la por i de l'egoïsme.

Juntament amb el papa Francesc, representants de les grans religions mundials han pregat els uns al costat dels altres, conscients que "la pregària és l'arrel de la pau", i després s'han aplegat "com un arc de sant Martí de pau" a l'estrada situada davant del Palazzo Senatorio. Allà el papa Francesc ha pronunciat la seva apassionada crida: "Necessitem la pau! Més pau! No podem romandre indiferents. El món, la política,  l'opinió pública corren el risc d'acostumar-se al mal de la guerra, com company natural a la història dels pobles".

El president de la República Italiana, Sergio Mattarella, que amb els ministres Di Maio i Lamborgese, l'alcaldessa Raggi i el president de la regió del Laci, Zingaretti, havien rebut Francesc als peus de l'escalinata de la Basílica de Santa Maria d'Araceli, ha contestat aquesta interpel·lació a les responsabilitats de la política: "La República Italiana honora i reconeix els esforços de diàleg en aquesta direcció, conscient del paper de fonamental importància que tenen i poden desplegar les religions per contribuir a crear un futur de desenvolupament i d'igualtat entre les persones i els pobles. L'esperança serà més forta que tots els obstacles, ja no serà inabastable si les dones i els homes de bona voluntat es comprometen vivint-la concretament en el seu dia a dia".

La Crida de pau que ha posat punt i final a la Trobada de roma recorda a tothom els temes de la jornada: "Les guerres i la pau, les pandèmies i la cura de la salut, la fam i l'accés als aliments, l'escalfament global i la sostenibilitat del desenvolupament, els desplaçaments de poblacions, l'eliminació del perill nuclear i la reducció de les desigualtats no són qüestions únicament de cadascun dels països. Ho entenem millor avui, en un món ple de connexions, però que sovint deixa de banda el sentit de la fraternitat". Així doncs, "als responsables dels Estats els diem: treballem plegats per a una nova arquitectura de la pau. Unim les forces per a la vida, la salut, l'educació i la pau".