news

Een ontmoeting om de wereld te verenigen en muren te verslaan. Marco Impagliazzo presenteert #vredezondergrenzen

11 September 2019 - MADRID, SPANJE

#peaceispossible

BEKIJK DE VIDEO

Deel Op

‘Vrede zonder grenzen’ is dit jaar de titel van het gebed voor de vrede in de geest van Assisi dat plaatsvindt in Madrid van 15 tot 17 september. Er zullen honderden internationale gasten zijn; vertegenwoordigers van alle wereldreligies maar ook mensen met een sociaal-culturele achtergrond, filosofen, sociologen. Want de geest van Assisi weet door de jaren heen steeds meer mensen te betrekken om werelden te verenigen. Daarom zeggen we ‘vrede zonder grenzen."
Het lijkt alsof de laatste jaren meer grenzen worden opgericht, in het bijzonder die door de Middellandse Zee en de grens die de zuidelijke Verenigde Staten scheidt van Mexico. Op dezelfde manier ontstaan nog veel andere grenzen tussen wie rijk is en wie arm is in de slums van de grote wereldsteden en meer in het algemeen tegenover migranten. Daarom zeggen wij “vrede zonder grenzen.”
We zeggen dat al dertig jaar sinds 1989, toen in november de Berlijnse muur viel, die de afgelopen decennia de grote overwonnen grens vormde die decennialang Europa verdeelde.
Het vallen van de Berlijnse muur leidde tot nieuwe hoop, er ontstond zoveel hoop. Waarom bouwen mensen en volkeren vandaag nieuwe muren op?
Omdat er een klimaat heerst van angst die wordt opgeroepen door allerlei internationale gebeurtenissen, maar ook door armoede, door het wantrouwen van mensen die zich aangetrokken voelen door populisme.
Er zijn dus veel redenen voor.
Precies daarom geloven wij van Sant’Egidio dat religies juist een verenigende rol, die mensen kan aantrekken om samen op te trekken. Want zeker wanneer we strijden voor iets voor de armsten, voor migranten, voor de zorg voor de schepping en tegen onrechtvaardigheid, kan er geen God zijn die ons daarbij verdeelt. We moeten ons verenigen en we zullen ons verenigen. We zijn in Madrid om te werken aan een verenigde wereld. Een wereld die bestaande grenzen overwint, concrete en verborgen grenzen, zichtbare en onzichtbare. Wij zijn de eersten die ons inzetten om die grenzen te overstijgen.
Dat doen we met honderden religieuze vertegenwoordigers uit alle delen van de wereld. We doen het met vele jongeren, met honderden en honderden vrijwilligers die uit heel Europa komen om deel te nemen aan dit evenement. We doen het via live streaming en social media; we zullen vele live uitzendingen verzorgen tijdens deze dagen, omdat we aan iedereen de mogelijkheid willen bieden om mee te werken, om vanuit Madrid een wereld zonder grenzen te beleven en voor te stellen aan de hele wereld. We doen dit en zijn blij wanneer velen dit mee willen beleven
.

#pazsinfronteras #madrid2019 #peaceispossible

De livestreaming van de openingsceremonie, panelgesprekken en de slotceremonieis te volgen op de website van de Gemeenschap van Sant'Egidio: https://https://preghieraperlapace.santegidio.org/pageID/31024/langID/nl/MADRID-2019--VREDE-ZONDER-GRENZEN.html