news

Sant'Egidio: gedurende drie dagen is Madrid de hoofdstad van de vrede

13 September 2019 - MADRID, SPANJE

#peaceispossible

Het programma van de internationale ontmoeting ‘Vrede zonder grenzen’ (van 15 tot 17 september)

Deel Op

Het programma van de internationale ontmoeting ‘Vrede zonder grenzen’ (van 15 tot 17 september), georganiseerd door de Gemeenschap samen met het aartsbisdom van Madrid, gepresenteerd in de Spaanse hoofdstad – kardinaal Osoro: “De harten ontwapenen door een cultuur van dialoog” – Impagliazzo (Sant’Egidio): “Europa als een gemeenschappelijk huis, in staat om te integreren.”

"Madrid is een stad zonder grenzen, een gastvrije stad waar het voor ons gemakkelijk is om te verblijven. Een stad met een cultureel diverse identiteit, waar vrede zichtbaar wordt," zei kardinaal Carlos Osoro, aartsbisschop van Madrid vanmiddag bij de presentatie van de internationale ontmoeting ‘Vrede zonder grenzen’ georganiseerd door de Gemeenschap van Sant’Egidio samen met het aartsbisdom van Madrid in de Spaanse hoofdstad van 15 tot en met 17 september. “Het is mogelijk om zonder muren te leven. Het is mogelijk, ja het is hoogst noodzakelijk om van deze wereld een huis te maken,” besloot de kardinaal. Hij nodigde ieder uit om “het eigen hart te ontwapenen en de dialoog met de anderen aan te gaan."

De ontmoeting die zondag begint in Madrid, roept al met de titel de val van de Berlijnse muur in herinnering, in 1989. “Dertig jaar geleden viel de Berlijnse muur,” sprak Marco Impagliazzo, “en de vrijheid in Europa, die begon met een hoopvolle blik op de toekomst, betekende veel in de wereld. Daarna nam de hoop af als gevolg van oorlogen die ook nu nog bestaan, en van terrorisme. Het zijn nieuwe muren, zoals die ‘muur’ die de twee zijden van de Middellandse Zee van elkaar scheidt.” “Woorden zijn het eerste middel om grenzen te overstijgen,” ging Impagliazzo verder. Hij benadrukte dat Madrid de “hoofdstad van de vrede” zou worden, omdat er niet een “eenvoudig internationaal congres” wordt gehouden, maar een ontmoeting die persoonlijkheden uit de religieuze en culturele wereld uit meer dan tachtig landen bijeenbrengt in een gezamenlijke reflectie.

Zondagmiddag zal de openingsceremonie plaatsvinden in het Palacio Municipal de Congresos. Daar spreken onder anderen de president van de Centraal-Afrikaanse Republiek Faustin-Archange Touadéra, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties Filippo Grandi, de Amerikaanse econoom Jeffrey Sachs, de stichter van de Gemeenschap van Sant’Egidio Andrea Riccardi, de opperrabbijn van Tel Aviv Meir Lau, de Russisch-Orthodoxe metropoliet Hilarion en de rector van de Al-Azhar universiteit Mohammad Al-Mahrasawi.

Maandag 16 en dinsdag 17 september vinden er op verschillende plaatsen in de stad 27 panelgesprekken plaats, die behalve vrede en oecumenische en interreligieuze dialoog ook de thema’s van klimaat, ontwapening en geweldloosheid, migratie, economie, ontwikkeling en sociale rechtvaardigheid zullen uitdiepen.

Dinsdag 17 september komen de religieuze leiders in de middag, na  het gebed dat iedere religie volgens de eigen traditie houdt, samen op het Almuneda plein om het appel voor de vrede te lanceren.

#peaceispossible #vredezondergrenzen #madrid2019