news

"Tienduizend gestorven kinderen in tien jaar tijd langs de grenzen van de wereld" #pazsinfronteras

16 September 2019 - MADRID, SPANJE

#peaceispossible

Pietro Bartolo en Hernandez Garcia vertellen bij 'Vrede zonder grenzen' over de drama's van Lampedusa en Mexico - Adriana Gulotta: het antwoord van de Scholen van Vrede: "Als je studeert, kun je met woorden reageren.”

Deel Op

Sinds 2007 verdwenen 8.200 kinderen in Mexico. Meer dan 1.600 kinderen stierven op de Middellandse Zee sinds 2014. Het zijn de dramatische cijfers die naar voren kwamen tijdens het panel getiteld 'Kinderen willen vrede' bij de interreligieuze ontmoeting 'Vrede zonder grenzen', georganiseerd door de Gemeenschap van Sant'Egidio en het aartsbisdom van Madrid. Pietro Bartolo, de 'dokter van Lampedusa', die meer dan 350.000 migranten onderzocht, verdedigde het werk van de NGO's die opereren op de Middellandse Zee toen hij vertelde over het drama van de kinderen, "velen van hen met hun mooiste kleding aan," die stierven op hun reis van hoop. "Ik heb geleerd dat iemand die een leven redt, beschouwd moet worden als een held. Hoe is het mogelijk dat vandaag de dag iemand die drenkelingen redt, beschouwd wordt als een crimineel?"

Anabel Hernández Garcia, Mexicaans journaliste en auteur van een onderzoek naar de band tussen drugshandel en de staat en de vermisten in haar land, voegde daaraan toe: "Van 2007 tot 2018 zijn in Mexico 8.195 kinderen en adolescenten verdwenen; bijna twee kinderen per dag, vaak met medeplichtigheid van politieagenten, militairen en ambtenaren."
Adriana Gullotta, die verantwoordelijk is voor de 'Scholen van Vrede' van de Gemeenschap van Sant'Egidio, legde de nadruk op het thema van vredeseducatie voor Europese jongeren: "We moeten ons serieus bezighouden met de angst en de zorgen van de jongeren, vooraal van degenen die het meest aan de kant staan en geen kansen krijgen. Zij zoeken vaak hun heil bij sterke leiders, of denken een uitweg te vinden in de concurrentie met migranten. Wat de veiligheid van kinderen vergroot is het gevoel om bij een familie en een sociale gemeenschap te horen. We moeten bij de jongeren de trots cultiveren om Europeaan te zijn." De Scholen van Vrede bieden een abc van begrip en verbondenheid. "Wanneer ik studeer -  zeggen de kinderen die er heen gaan - kan ik er met woorden op reageren."