Comparteix-Ho

Lluis Maria Martinez Sistach

Cardenal, Arquebisbe de Barcelona
 biografia
Em plau moltíssim saludar cordialment els caps d’estat, les personalitats, els líders de les grans religions mundials, les persones del món de la cultura i de la política que participen en aquest XXV Encontre Internacional d’oració per la Pau que se celebra a la ciutat i a la seu de l’Església de Barcelona convocat per la Comunitat de Sant Egidi i l’Arquebisbat de Barcelona. Pau i bé a tots. Els ciutadans i els diocesans hem obert els nostres cors i els nostres braços per oferir una agradable hospitalitat a tots els participants a l’Encontre, d’acord amb la nostra tradició de ser “arxiu de la cortesia” com afirmava de Barcelona Miguel de Cervantes, autor d’El Quixot. 
 
El XXV Encontre Internacional d’oració per la Pau que avui inaugurem és un autèntic do de Déu. Déu creador de l’univers i de l’home i de la dona, té un pla de fraternitat i de pau per a tota la història de la humanitat. Les religions volen ser fidels a aquesta orientació que Déu ha donat a la seva obra de la creació. Ho va creure vivament el Papa Joan Pau II i ho van creure també tots els representants de les grans religions quan es van reunir a Assís l’any 1986 per demanar el do preuat de la pau que dissortadament encara no està present en tots els indrets del món.
 
La presència de tots nosaltres a Barcelona congregats per la Comunitat de Sant Egidi i acollits per aquesta Església arxidiocesana i metropolitana, vol ser un clam a tot el món per fer-se ressò del mateix missatge final d’aquell encontre celebrat en aquesta ciutat l’any 2001: “El diàleg no ha acabat i és l’únic camí viable i seriós per al futur de la humanitat”. Després d’aquell 11 de setembre de 2001 que van caure les torres bessones, aquest missatge és actual i molt necessari, perquè no falten veus que proclamen que el diàleg és absolutament inútil, fins al punt de ser contraproduent i signe de feblesa. El diàleg, el perdó i la compassió no són mai signes de feblesa, ja que Déu mai no manifesta tant la seva omnipotència com quan perdona i es compadeix.
La pau avui té també el nom de justícia. Aquests dies dialogarem sobre expressions de la justícia en moltes situacions de la realitat religiosa, social, cultura, política i  econòmica del món. Tenim molt present els conflictes existents en el món i els processos de pau, com el que està en curs entre palestins i jueus. Urgeix un treball de totes les religions, de la comunitat internacional i de tot home i tota dona per la desenvolupament dels pobles, l’eradicació de l’epidèmia de la fam, de la sida i de la malària, el respecte al dret de la llibertat religiosa i la superació actual de la crisi econòmica mundial
 
Tanmateix amb el Sant Pare Benet XVI hem de dir que “la religió cristiana i les altres religions poden contribuir al desenvolupament només si Déu té un lloc en l’esfera pública... L’exclusió de la religió de l’àmbit públic, té conseqüències negatives sobre el veritable desenvolupament, impedeixen la trobada entre les persones i la seva col•laboració per al progrés de la humanitat” . La celebració d’aquestes Trobades anuals posa en relleu el que les religions ofereixen a les persones i a la societat per assolir un desenvolupament integral i es vagi construint una globalització en la solidaritat.
 
L’Esperit d’Assís que es manté viu amb aquestes trobades pretén fer realitat el lema que ens aplega: “Família de Déu, família dels pobles”. L’Esperit d’Assís ens recorda la relació entre Déu i la humanitat per tal que la humanitat esdevingui una autèntica família de tots els pobles del món. Això no és una utopia, encara que no sigui fàcil d’assolir. Això no és una utopia perquè som conscients de la força de la nostra igualtat i dignitat de la persona humana. El panel de Taules Rodones, el diàleg entre tots i la pregària de cada grup religiós contribuiran a fer més realitat la nostra fraternitat i la nostra solidaritat especialment envers els pobres i necessitats que dissortadament són molts en el món.
 
Desitjo a tots els qui participen en aquest XXV Encontre Internacional una estada molt agradable en aquesta Església i ciutat de Barcelona i un treball molt fecund perquè es faci més realitat la “família de Déu i la família dels pobles”. Moltes gràcies.